Wonen na de scheiding

Voor veel mensen is het lastig om een nieuwe, betaalbare woning te vinden. De krapte op de woningmarkt is in heel het land voelbaar. Veel mensen die gaan scheiden staan niet ingeschreven bij een woningstichting en een koophuis is vaak in je eentje niet te betalen. Voor deze groep mensen is het daarom extra lastig om snel aan een nieuwe woning te komen, terwijl dit soms zo hard nodig is. Deze onzekerheid zorgt vaak voor veel onrust, stress en zorgen.

Perspectief

Tijdens mediations zie ik verschil tussen mensen die uitzicht hebben op een woning en mensen die dat niet hebben. Het hebben van perspectief is zo belangrijk! Het geeft de mensen rust als ze weten dat ze ergens terecht kunnen na de scheiding en vanuit daar verder kunnen met hun leven.

Als mediator kan ik mensen helaas niet aan een woning helpen, maar met ze meedenken kan ik wel.

Stijgende huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen momenteel de pan uit. Op dit moment is het heel normaal om duizenden euro’s te overbieden en dan nog vaak is het bod niet hoog genoeg. Als alleenstaande is het vaak nog lastiger om aan een geschikte woning te komen, omdat het hypotheekbedrag moeilijk alleen op te brengen is. Ook de prijzen voor particuliere huurwoningen zijn nauwelijks op te brengen op één inkomen.

Overwaarde woning

De huidige stand van de woningmarkt kan voordeling zijn als je je huis wilt verkopen. De kans is groot dat er een overwaarde is. Deze wordt bij een scheiding vaak bij helfte gedeeld. Dit extra bedrag is natuurlijk fijn. Echter, een grote overwaarde kan ook nadelig zijn. Als je vermogen, bijvoorbeeld door de overwaarde van je huis, hoger is dan €31.747, dan heb je geen recht meer op huurtoeslag. Het gevolg is dat je maandelijks meer geld moet betalen voor je huurwoning.

Het uitkopen van je ex-partner is door de mogelijke overwaarde ook lastiger. De overwaarde waar je ex recht op heeft, moet meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek. Als dit al lukt heb je dus te maken met hogere maandelijkse lasten voor de hypotheek. Soms kan een lagere rente dit bedrag enigszins compenseren.

Oftewel; een overwaarde op je huidige woning is leuk, maar heeft ook zeker zijn nadelen.

Het is wél altijd verstandig om uit te zoeken of één van jullie in de woning zou kunnen blijven wonen. Bij geldvertrekkers is er vaak meer mogelijk als het gaat om woningbehoud in vergelijking met de aankoop van een nieuwe woning. Helemaal als de hypotheek is afgesloten met NHG.

Urgentie aanvragen voor woning

In de meeste gemeenten kun je urgentie aanvragen. Je moet vaak wel aan een heel aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor urgentie. Bij elke gemeente heeft zijn eigen eisen, dus laat je goed voorlichten over de eisen waar je in jouw gemeente aan moet voldoen. Soms vraagt een gemeente geld voor een urgentieaanvraag. De reden hiervoor is dat dan minder mensen urgentie aanvragen. Vaak zijn dit mensen die ook geen recht hebben op urgentie. Dit scheelt de gemeente veel tijd (= geld).

Inwoning bij derden

Soms wordt ervoor gekozen om na de scheiding tijdelijk bij iemand in te wonen. Bijvoorbeeld familie of vrienden. Niet ideaal, maar soms is dit beter dan bij je ex in één huis te blijven wonen. Houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben op de toeslagen, zowel voor jou als voor de persoon waar je bij inwoont. Lees hier meer over de consequenties voor de toeslagen bij inwoning bij derden.

Het gebeurt steeds vaker dat mensen een verdieping of een kamer in hun eigen huis verhuren. Wellicht dat dit voor jou een (tijdelijke) optie is. Ook dan is het wijs om vooraf te bekijken wat de invloed hiervan is op je toeslagen. Raadpleeg hiervoor de belastingdienst.

Recreatiewoning

Op diverse vakantieparken wonen gescheiden mensen. Het nadeel van wonen in een recreatiewoning is dat je je niet in mag schrijven op dit adres. Dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen. Ook mag je maar een bepaalde periode in deze recreatiewoning verblijven, dus het is een oplossing voor de korte termijn. Daarnaast worden deze woningen in de vakanties regelmatig aan derden verhuurd en zul je de woning mogelijk tijdelijk moeten verlaten.

Makelaar

Bij veel makelaars kun je een zoekopdracht neerleggen. Dit kan voor zowel koop- als huurwoningen.

Parentshouses

Een Parentshouse is een huis waar verschillende ouders met minderjarige kinderen wonen die in scheiding liggen of een time-out willen van minimaal een aantal maanden. Ook samenwoners zonder samenlevingscontract komen hiervoor in aanmerking. Elke ouder heeft de beschikking over een eigen kamer. Daarnaast is er een logeerkamer met stapelbed waar de kinderen een eigen plekje hebben. Ook zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes die je deelt met de andere bewoners, zoals de woonkamer, keuken en badkamer. Deze Parentshouses vind je in diverse plaatsen in Nederland. Wellicht is dit voor jou een tijdelijke oplossing. Hier een link voor meer informatie over parentshouses.

Conclusie

Al met al is het lastig om aan een nieuwe, betaalbare woning te komen. Helemaal als je niet ingeschreven staat bij een woningstichting. Gelukkig zijn er nog diverse andere mogelijkheden om aan een nieuwe (tijdelijke) woning of woonruimte te komen! Succes met je zoektocht! Houd moed!