Niet-wijzigingsbeding bij partneralimentatie

In het echtscheidingsconvenant kun je een zogenaamd ‘niet-wijzigingsbeding’ laten opnemen. Wat is een ‘niet-wijzigingsbeding’? En wat zijn de voor- en nadelen van het opnemen van dit beding in het convenant? In deze blog leg ik het uit, zodat jullie een goede keuze maken.

Wat is een ‘niet-wijzigingsbeding’?

In een echtscheidingsconvenant legt een mediator/advocaat één en ander vast over (de hoogte van) de partneralimentatie. Soms wordt daar aan toegevoegd dat beide partijen afspreken dat ze niet naar de rechter zullen stappen om de hoogte van de partneralimentatie aan te passen als er gewijzigde omstandigheden zijn. Dit noem je een ‘niet-wijzigingsbeding’.

Zonder dit beding kun je de hoogte van de partneralimentatie opnieuw te laten berekenen. Als je hier samen met je ex-partner (bij de mediator) niet uitkomt kun je een procedure starten. Je kunt een herberekening van de partneralimentatie laten uitvoeren als er gewijzigde omstandigheden zijn op bijvoorbeeld financieel gebied.

Als jullie afspreken dat jullie dit bedrag vast willen laten zetten tot het einde van de periode dat er partneralimentatie betaald/ontvangen wordt, dan kan dat dus met een niet-wijzigingsbeding.

Reden om voor een niet-wijzigingsbeding te kiezen

De mensen die kiezen voor een niet-wijzigingsbeding geven vaak als reden dat het hen rust geeft. De ex-partners leggen vast dat er geen procedures gestart worden over de hoogte van de partneralimentatie. Dus niet bij een verandering van inkomen en ook niet als de ontvangende partij gaat trouwen/samenwonen.

Wanneer kies je niet voor een niet-wijzigingsbeding?

Als je bij een wijziging op financieel gebied de mogelijkheid wilt hebben om de hoogte aan te passen dan is het onverstandig om dit beding op te nemen in het convenant. Bijvoorbeeld als de ontvangende partij meer loon krijgt of de betalende partij (buiten zijn/haar schuld) minder inkomsten heeft. Als jullie er achter staan dat de partneralimentatie stopt op het moment dat de ontvangende partij trouwt of gaat samenwonen is dit ook een reden om het niet-wijzigingsbeding niet op te nemen in jullie convenant.

Kan dit beding nietig verklaard worden door een rechter?

Je kunt naar de rechter stappen om dit beding nietig (ongeldig) te laten verklaren. Echter zal een rechter in maar heel weinig gevallen hiermee akkoord gaan. Bij zeer ingrijpende omstandigheden heb je een kans dat de rechter hier in mee gaat. Je zult dan zeer overtuigend moeten kunnen aantonen dat het buiten jouw schuld ligt dat de alimentatie niet meer betaald kan worden.

Conclusie

Laat je goed voorlichten op het moment dat jullie overwegen om dit niet-wijzigingsbeding op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Het kan grote financiële gevolgen hebben op het moment dat dit beding is opgenomen in jullie convenant!