Birdnesting

Wat is birdnesting en wat zijn de voor- en nadelen voor de kinderen en ouders? In deze blog zet ik alles op een rijtje!

Wat is birdnesting?

Birdnesting is een moderne manier van co-ouderschap. De kinderen blijven na de scheiding volledig in het ouderlijke huis wonen en de ouders wonen hier om en om. Sommige ouders kiezen ervoor om halverwege de week te wisselen en sommige ouders wisselen om de week.

Voor- en nadelen

De voordelen voor de kinderen zijn groot. Zij wonen de gehele periode in één huis. Zij hoeven hun spullen niet te verslepen naar de andere ouder. Daarnaast zal er niks veranderen qua school, sporten, vrienden etc. Voor veel kinderen geeft dit rust en zekerheid, iets wat ze juist in de periode van de scheiding heel hard nodig hebben.

Veel co-ouders zullen niet kiezen voor birdnesting, omdat er voor hen veel nadelen aan kunnen zitten. Om te beginnen met de financiën. Beide ouders hebben naast het ouderlijke huis nog een andere plek nodig om te kunnen wonen. Dit kan hoge lasten met zich meebrengen voor de huur- en/of hypotheek en de aanschaf van een nieuwe inboedel. Veel ouders kunnen niet gezamenlijk drie woningen betalen.

Een ander nadeel voor de ouders is dat het lastiger is om een nieuw leven op te bouwen. Ze blijven erg verbonden met het ouderlijke huis en de herinneringen aan deze plek. En hoe ga je ermee om als er een nieuwe partner in het spel is? Mag hij/zij in het ouderlijk huis komen? Deze laatste vraag zorgt met regelmaat voor conflicten tussen de ex-partners.

Als je kiest voor birdnesting

Mocht je na je scheiding kiezen voor birdnesting, dan is het erg belangrijk om de afspraken die hier betrekking op hebben, goed vast te laten leggen in het ouderschapsplan. Maak goede afspraken over de schoonmaak en het onderhoud van het huis, de financiën van deze gedeelde woning en wanneer welke ouder aanwezig is. Mochten jullie hier gezamenlijk niet uitkomen, bespreek dit dan met een mediator erbij!