Toeslagpartners na scheiding bij inwoning derden

Stel, jullie hebben het besluit genomen om uit elkaar te gaan. De situatie laat het niet toe dat jullie nog veel langer samen in één huis wonen. Het is erg lastig om in de huidige tijd op korte termijn aan een nieuwe woning te komen. Wat doe je dan?

Het gebeurt regelmatig dat één van de twee partners ervoor kiest om tijdelijk bij familie of vrienden te gaan wonen. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslagen, voor zowel jouzelf als de persoon/personen bij wie jij bent gaan wonen. Het is goed mogelijk dat jullie toeslagpartners worden. Dit is wat anders dan een fiscaal partner.

In deze blog vertel ik meer over toeslagpartners bij inwoning bij anderen dan je partner.

Wie kan jouw toeslagpartner zijn?

Een toeslagpartner is een partner die meetelt voor de hoogte van je toeslagen. Dit is meestal de persoon met je samen in één huis woont, in veel gevallen je partner dus. Echter, als je inwoont bij familie of vrienden is het goed mogelijk dat één van hen je toeslagpartner is. Je hoeft dus geen relatie te hebben met de persoon die je toeslagpartner is. De belastingdienst heeft een handige tool om te checken wie je toeslagpartner is. Er zijn veel regels aan verbonden zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de personen.

Vanaf welk moment word je toeslagpartner?

Op 1 januari 2021 zijn de regels hiervoor veranderd. Vanaf 1 januari 2021 geldt dat je pas toeslagpartner wordt vanaf de eerste dag van de volgende maand nadat de situatie veranderd is. In 2020 en de jaren ervoor gelden andere regels. De precieze regelgeving vanaf 2021 en de jaren ervoor kun je nalezen op de site van de belastingdienst.

Verschil tussen huurtoeslag en andere toeslagen

Qua regelgeving rondom toeslagpartners is er een verschil tussen de huurtoeslag en de andere toeslagen.

Als je bij iemand bent ingetrokken die een huurwoning heeft en je bent geen toeslagpartner met die persoon, dan ben je voor de huurtoeslag toch elkaars toeslagpartner. Het inkomen van jou en van die ander worden bij elkaar opgeteld en daarna wordt berekend wat de hoogte is van de huurtoeslag. Dit geldt alleen als je op hetzelfde adres bent ingeschreven.

Als je een mindering van de huurtoeslag wilt voorkomen kun je mogelijk (tijdelijk) op het oude adres ingeschreven blijven staan tot je een eigen woning hebt gevonden. Echter kan deze keuze wel consequenties hebben voor andere toeslagen voor jou en/of je ex-partner, zoals bijvoorbeeld het kindgebondenbudget en de zorgtoeslag. Oftewel, zoek goed uit wat de mogelijke gevolgen zijn van keuzes die je maakt!

Wat moet je regelen qua toeslagen als je uit elkaar gaat?

Als je gescheiden bent, of gaat scheiden is je ex-partner mogelijk niet meer je toeslagpartner. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van je toeslagen. Op de site van de belastingdienst kun je lezen wat je moet regelen om toeslagen te krijgen en aan welke eisen je moet voldoen. Het maakt verschil of je getrouwd bent, geregistreerd partner bent of samenwonend.

Conclusie

Als je uit elkaar gaat is het verstandig om goed uit te zoeken wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes qua toeslagen. Wat zijn de voor- en nadelen van je keuzes en voor wie is het voor- of nadelig? Bespreek de consequenties goed, zodat niemand voor onaangename verrassingen komt te staan!