Parentshouses

Als je in scheiding ligt of overweegt te gaan scheiden kan de sfeer in huis erg veranderen. Soms is het verstandiger dat één van de ouders vrij vlot een andere woning betrekt. Nu de woningmarkt oververhit is, is het lastig om een andere plek te vinden waar jij en je kind(eren) tot rust kunnen komen. Parentshouses heeft een oplossing! In deze blog vind je informatie over een Parentshouse en wat deze stichting mogelijk voor jou en je kind(eren) kan betekenen.

Wat is een Parentshouse?

Een Parentshouse is een huis waar verschillende ouders met minderjarige kinderen wonen die in scheiding liggen of een time-out willen van minimaal een aantal maanden. Ook samenwoners zonder samenlevingscontract komen hiervoor in aanmerking. Elke ouder heeft de beschikking over een eigen kamer. Daarnaast is er een logeerkamer met stapelbed waar de kinderen een eigen plekje hebben. Ook zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes die je deelt met de andere bewoners, zoals de woonkamer, keuken en badkamer. Deze Parentshouses vind je in diverse plaatsen in Nederland.

Missie en visie van Stichting Parentshouses

De missie van Parentshouses is dat er rust en ruimte wordt gecreëerd voor ouders en kinderen tijdens het scheidingsproces. Voor kinderen met ouders die in scheiding liggen moet de nabijheid van beide ouders vanzelfsprekend blijven. Hierdoor wordt de veiligheid en het vertrouwen van de kinderen in deze moeilijke en vaak onzekere periode zoveel mogelijk gewaarborgd.

De visie van Parentshouses is dat de missie uitgevoerd kan worden door tijdelijke woonruimte aan te bieden in de buurt van het ouderlijke huis. De kinderen kunnen op deze manier makkelijk in contact blijven met beide ouders. Ook kunnen ze op hun huidige school en sportvereniging blijven. Daarnaast is de kans groot dat de rust terug keert in het leven van ouders en kinderen.

Waar in Nederland zijn Parentshouses?

Op steeds meer plekken in Nederland zijn Parentshouses te vinden. Op deze site staat een overzicht van de locaties die op dit moment in Nederland open zijn of binnenkort gaan starten.

Wanneer kom je in aanmerking voor een plekje?

Parentshouses stellen een heel aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een plekje in een Parentshouse.

  • Je bent gescheiden, gaat scheiden of wilt een time-out periode van een aantal maanden;
  • Je hebt één of meerdere minderjarige kinderen;
  • Er mag geen sprake zijn van ernstige problematiek zoals psychiatrische problemen, huiselijk geweld en/of verslaving;
  • Er moet een binding zijn met de locatie van het Parentshouse;
  • Je moet bereid zijn tot screening (door de GGD) voor Maatschappelijke Ondersteuning;
  • Je moet inkomsten hebben om de huur en borg van het Parentshouse te betalen;
  • Tijdens de periode in het Parentshouse moet je op zoek gaan naar eigen onderdak en ingeschreven staan bij Woningnet.

Tijdens de intake wordt ook besproken of je geschikt bent om met andere (onbekende) mensen in één woning te wonen. Je moet bereid zijn om met elkaar afspraken te maken over het ontvangen van bezoek, het gebruik van de keuken, de logeerkamer etc.

Hoe lang mag je er verblijven?

Het verblijf in een Parentshouse is van tijdelijke aard en mag, variërend van welke locatie maximaal 9 maanden tot twee jaar duren. De gemiddelde verblijfsduur is 4 tot 6 maanden.

Wat kost het om in een Parentshouse te verblijven?

De kosten voor het verblijf in een Parentshouse zijn verschillend, afhankelijk van de locatie. De kosten variëren tussen de €600 en €900 per maand, inclusief de kosten voor gas/water/licht, gemeentelijke belastingen, televisie en internet.

Beschikbaarheid

Omdat er veel vraag is naar woonruimte zijn er niet altijd plekken vrij in een Parentshouse, maar soms kan het snel gaan. Per locatie is de wachttijd verschillend. Het verstandig om hier navraag naar te doen op het moment dat je geïnteresseerd bent naar een woonplek in één van deze Parentshouses. Een intakegesprek zal pas plaatsvinden op het moment dat er ook daadwerkelijk plek is.