Mijn ex doet irritant!

Herken jij dit ook? Na het verbreken van jullie relatie verandert je ex in een persoon waar je je (soms) mateloos aan irriteert. Het gedrag is anders dan in de periode dat jullie een stel waren. Je ex is een totaal ander persoon en in jouw ogen is dit geen verbetering. Je ergert je groen en geel en je begrijpt niet waarom je ooit zoveel van deze persoon hebt gehouden.

Je bent niet de enige die dit na een verbroken relatie zo ervaart. Maar wat kun je eraan doen?

In deze blog gaat het over relatief kleine irritaties, niet over ruzies en andere grote meningsverschillen die komen kijken bij het verbreken van een relatie…

Verandering van gedrag

Vaak is het zo dat je ex na het verbreken van je relatie verandert en jij verandert ook! Je bent misschien verdrietig, boos of teleurgesteld en deze gevoelens zorgen ervoor dat je gedrag naar je ex anders is. Ditzelfde geldt voor je ex. Je herkent het gedrag van de ander niet meer en irriteert je eraan. Je ex maakt misschien keuzes die hij/zij eerder nooit gemaakt zou hebben en toont interesse in andere dingen. Je ex is een totaal ander persoon geworden. Je stoort je hieraan en hebt er last van dat je je irriteert.

De oplossing is heel simpel: Stop met je irriteren aan het gedrag van je ex. Maar ja, hoe doe je dat?

Noodzaak tot irriteren

Bedenk je als eerste of het noodzakelijk is om je te irriteren aan het gedrag van je ex. Bijna altijd is het antwoord ‘nee’. Jullie zijn uit elkaar. Je ex is veranderd, jij bent veranderd en je hoeft er niks meer mee. Een negatief oordeel over je ex geeft jou negatieve energie. Je hebt alleen jezelf ermee dat jij je irriteert. Je ex mag zelf keuzes maken en het is niet meer aan jou om hierover te oordelen.

Positiever denken

Als je negatief denkt over je ex, wat is sommige gevallen wellicht ook volledig terecht is, heb je voor het grootste deel jezelf ermee. Jij bent degene die zich irriteert, jij bent degene die zich hierover opwindt, jij bent degene die hier het meeste last van heeft. Als je dit negatieve gevoel kunt ombuigen in iets positiefs of minstens iets neutraals, dan blijf je zelf niet zo hangen in die negatieve energie en heb je er zelf minder last van. Het gedrag van je ex kun je niet veranderen, je eigen gedrag wel! Probeer het irritante gedrag van je ex los te laten, te negeren en er minder mee bezig te zijn in je hoofd. Als het je lukt om de knop om te zetten zul je merken dat het voor jezelf wat makkelijker wordt.

Afstand nemen van het irritante gedrag

Als het je lukt om het irritante gedrag te negeren of om te buigen in iets positievers dan lukt het je waarschijnlijk ook om meer afstand te nemen van je ex. En meer afstand zorgt voor minder irritaties! Letterlijk afstand nemen werkt ook, zoek minder contact. Door minder contact kun je je ook minder aan het gedrag van de ander ergeren. Je krijgt weer plek in je hoofd om bezig te zijn met jouw toekomst, een toekomst zonder je ex als partner in je leven. Je kunt je verdriet makkelijker een plekje geven, je boosheid kan wat bekoelen en langzaamaan kun je weer genieten van al het mooie dat op je pad komt!

En misschien, als alles geregeld is rondom jullie scheiding, de rust weer terug is gekeerd, blijkt dat je ex toch best oké is en kun je op een normale manier met elkaar om (blijven) gaan!

Mijn ex doet irritant!